Bulletin k utkání #13
Kanonýři Kladno - FBC Hradec Králové
Sportovní rok 2023 mě moc bavil, ale chci, aby ten příští byl ještě lepší, říká šéf Kanonýrů

Sportovní rok 2023 mě moc bavil, ale chci, aby ten příští byl ještě lepší, říká šéf Kanonýrů

Byl to rok, ve kterém se A-tým dotýkal postupu do superligy a rovněž rok, kdy Kanonýři potvrdili, že jsou na Kladně zavedenou sportovní značkou, což se významně odrazilo v úspěšnosti náborů. „Ten rok byl velmi dobrý, ale já bych chtěl, aby ten příští byl zase lepší. Abychom se dokázali z chyb, které samozřejmě jako každý děláme, poučit,“ říká v rozhovoru pro klubový web předseda Kanonýrů Zdeněk Jirák.

Jaký byl z vašeho pohledu rok 2023?
Mě ten rok bavil a chtěl bych za to všem Kanonýrům, tedy hráčkám i hráčům, podporovatelům ze strany rodičů, příbuzných a sponzorů moc poděkovat. Máme za sebou opravdu moc povedený rok. Mnohokrát jsme už mluvili o úspěšné jízdě A-týmu v jarním play off, která ještě více nastartovala klubovou komunitu. A pokračujeme v tom dál, množství hráček a hráčů z nejmladších kategorií, kteří přicházejí do klubu, je pozitivní. Áčko si v tuto chvíli nevede v 1. lize vůbec špatně, navíc se o nás říká, že v play off dokážeme výkony ještě víc vystupňovat. A děláme všechno pro to, aby to tak bylo i příští rok.

Nábory dokazují, že jsou Kanonýři ve městě zavedenou značkou, že?
Ano, to mě ohromně těší. Zvlášť jak sám mám malé děti, tak se potkávám v komunitě rodičů. Slýchám porovnání s jinými sporty a rodiče mají pocit, že to Kanonýři dělají dobře. To vždycky rád slyším. Samozřejmě neslyším jen to pozitivní, ale jsem rád i za zpětnou vazbu, která nám pomůže dělat věci lépe, než je doposud děláme. Ale tím, že mám v klubu sám malé dítě, tak mám k tomu mnohem blíže něž kdykoliv dřív.

Rok 2023 byl i o personálních změnách. Ředitelem spolku se stal Jan Buk, novým generálním manažerem je od konce léta David Burda. Jak jste v této oblasti spokojen?
Jsem moc rád, že jsme pozici ředitele spolku vytvořili a že v ní je Honza. To je srdcař, který klubu dává strašně moc. O klubu hluboce přemýšlí a chce pro něj jen to nejlepší. Během tohoto roku se nám spolupráce s ním velmi vyplatila a jako vedení jsme za ten krok rádi. On byl i tím, kdo inicioval příchod Davida Burdy. David má ambice, má správný tah na branku a máme velkou shodu v tom, kam Kanonýry chceme vést. V té skupině lidí, kterou aktuálně kolem klubu máme, se cítíme velmi příjemně a chtěli bychom ji s Ondrou Fuchsem rozšiřovat dál. I proto jsme si vzali k sobě do nejužšího vedení Honzu Buka, který přece jen patří k mladší generaci a je schopný pro práci v klubu zajišťovat další kluky, ke kterým my nemáme už tak blízko.

Pojďme k současnosti. Áčko je třetí a drží se v první čtyřce, jak si kouč Přívara přál. Jste spokojený?
Cítím, že je to na dobré cestě. Jsou utkání, kdy jsme spokojenější a kdy spokojení zase nejsme. Nicméně náš cíl je uspět v play off. Máme široký kádr, kdy dostává prostor velké množství hráčů. Když to pak v zápasech koncentrujeme do nejvyšší kvality, tak mám z toho týmu velmi dobrý pocit. A z čeho mám nejlepší pocit, je, že se nám daří držet tým. Teď myslím tým, kdy ve vyrovnaných utkání dohráváme v zúžené sestavě, tak mají klíčové úlohy naši kladenští odchovanci a zároveň hráči, kteří sice z Kladna nejsou, ale je jasně vidět, že mají vztah k týmu a dělají pro úspěch maximum. Já jsem fanoušek fotbalové Sparty a líbí se mi, jak týmově zvládají vyhrávat utkání, která jsou pro ně sportovně těžká. Pevně věřím, že skladbou týmu, kterou máme, bychom to v klíčové části sezony mohli podobně zvládat taky.

Zvažujete ještě posílit?
Nebudu lhát, na jednom jménu aktuálně pracujeme a budeme moc rádi, když ještě přivítáme posilu. Nicméně nepůjde o žádné neznámé jméno bez vztahu ke klubu a bez historie v něm.

Tak jaký byl měl být kanonýrský rok 2024?
Postup áčka je cíl, o kterém mluvíme všichni. Přejeme si, aby nám rostl počet členů, aby se zvyšovala kvalita hráčů napříč kategoriemi a abychom dál budovali komunitu Kanonýrů. Není samozřejmě všechno růžové, že bychom byli spokojení s tím, jak se prezentujeme ve všech kategoriích, takže naše přání také je, abychom se dokázali z chyb, které děláme, poučit a byli v příštím roce zase lepší, než tomu bylo letos. A že to byl velmi dobrý rok. Zároveň bych touto cestou chtěl celé široké kanonýrské rodině popřát krásné svátky a všechno nejlepší do nového roku.

Zpět na úvod