Bulletin k utkání #2
Kanonýři Kladno - FBC Štíři České Budějovice
Šéf klubu Jirák: Nikdy jsme nebyli tak úspěšní s přestupy jako letos

Šéf klubu Jirák: Nikdy jsme nebyli tak úspěšní s přestupy jako letos

Těší ho, jak si klub vedl na přestupovém trhu, že i nadále hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a doufá, že třetí sezona po vyhlášeném restartu konečně nabídne vysvědčení. A aby Zdeněk Jirák, předseda Kanonýrů, jen pasivně nehleděl, zda se nadcházející ročník 1. ligy skutečně dohraje, přijal místo v Komisi elitního florbalu a medializace (KEFAM). „Našel jsem si čas a chci ho využít k tomu, aby Kanonýři byli včas u toho, kdyby se zase rozhodovalo, zda se bude hrát, či nikoliv. Loni jsme totiž byli přístupem některých klubů v 1. lize, zda pokračovat v sezoně, zklamání.“

Začněme sezonou. Jaké ambice A-tým má?
Cílem je samozřejmě postup. Byli bychom alibisté, kdybychom mluvili jinak. V předchozích dvou sezonách jsme zmiňovali, že se chceme chystat a chovat jako superligový klub, bohužel oba ročníky nemohly být dokončeny. Zároveň jsme ale doplnili a rozšířili kádr, který je dnes jednoznačně kvalitnější. Přivedli jsme z Boleslavi Tomáše Chrousta a Aleše Höffera, dva aktuální mistry republiky. Máme dva juniorské mistry světa, přičemž Ondra Papoušek je taky jednou z letních posil. Ani konkurence nespí, ale my se chceme koukat především na sebe a vyhlašujeme atak na postup.

Zmínil jste dva juniorské mistry světa. U reprezentace byl v roli asistenta trenéra také Jan Pazdera a působila tu i fyzioterapeutka Gabriela Pecáková. Co historický úspěch pro Kanonýry znamená?
Je to pro nás úžasná zpráva hned za tří rovin. Matyáš Bachmaier je náš odchovanec, který tu hraje od přípravky a prošel si celým naším výchovných procesem. A je prostě skvělá zpráva, že je Kladeňák v reprezentaci. U Ondry Papouška je to zase poprvé, kdy k nám přestoupil reprezentant vyšší věkové kategorie. Bereme to jako potvrzení správné cesty, jaká je naše péče o hráče i celý tréninkový proces. Doufám, že je to také vzkaz pro naše odchovance, že se utvrdí, že cesta, kterou jdeme, je sice náročná, ale správná. A rovněž že je to vzkaz pro další možné posily. A že máme trenéra mistrů světa, je další důkaz, jak je náš tréninkový proces kvalitní.

Jaký máte ze současného A-týmu pocit?
Těším se na jeho zápasy. Vidím, že je tým širší, než byl. Což trenérovi dalo prostor, aby nebyl rukojmí určitých řešení. Pokud přichází Tomáš Chroust, osobnost a vítězný typ, tak je to přesně hráč, které chceme mít. My jsme si před sezonou stanovili tři jména, která chceme přivést a všichni tři tady skutečně jsou. Nevzpomínám si, že bychom v minulosti byli takto úspěšní na přestupovém trhu. Už se nervózně těšíme na rozjezd sezony a doufáme, že výsledky i hra půjdou správnou cestou.

Zdeněk Jirák na school game v roce 2019

Sám jste se stal členem KEFAMu. Existují scénáře, jak se v 1. lize bude pokračovat, pakliže by zemi zasáhla další vlna covidu?
Přiznám, že situace kolem covidu byla pro mě velkým motivem, abych v KEFAMu zase po letech byl. Když připočtu, že předseda komise Tomáš Pacák (generální manažer Mladé Boleslavi) je hodně inspirativní člověk, tak jsem se rozhodl najít si čas a využít ho, aby Kanonýři byli včas u toho, pokud se bude rozhodovat o tom, zda se hrát bude, či nikoliv. My jsme hodně odpracovali v iniciativě klubů 1. ligy, kdy se všech 14 oddílů podepsalo pod to, že jsou v případě potřeby ochotny uzavřít s hráči profesionální smlouvy. Věřím tedy, že kdyby došlo na lámání chleba a měla tu být další vlna, jsme celostátní soutěž, atributy profesionalismu splňujeme, tak bych hodně usiloval, abychom naplnili potřebná kritéria a mohli hrát. Nicméně doufám, že nás čeká méně omezení než v minulé sezoně.

Jaký dopad mají lockdownové sezony na rozpočet klubu?
Rozpočet se vyvíjí, jak na straně výnosů, tak na straně nákladů. V minulé sezoně jsme ho dokázali udržet vyrovnaný, což pro nás byla důležitá věc. Musíme si uvědomit, že spousta věcí a nákladů je fixních a vázaných na dlouhodobou spolupráci. Z pohledu partnerů to nebylo lehké období, nicméně měli bychom zase postavit vyrovnaný rozpočet, a tak děkuji všem partnerům, kteří s námi zůstávají. Pokračujeme ve velmi podobné struktuře partnerů co doposud.

Asi i díky projektu #trénujchytře jste na případná omezení lépe připraveni, že?
Doufáme a myslíme si to. Chtěli bychom využít následující období, abychom donáborovali další členy a byli schopni jim zajistit kvalitní tréninkový proces. Třeba i venku. Může se stát, že bude znovu omezený sport v halách a my jsme v tuto chvíli variabilnější i díky speciálnímu povrchu a hřišti, které jsme schopni postavit venku.

Mnohé sportovní kluby vnímají odliv mládeže od sportu. Co Kanonýři?
Potýkáme se s tím všichni i my. Týká se to všech sportů. Vnímám to za problém a zároveň výzvu. Možná máme před sebou přerozdělování dětí mezi sporty, my chceme být aktivní a využít krizi ve svůj prospěch.

Zpět na úvod