Bulletin k utkání #1
Kanonýři Kladno - Sokol Jaroměř
Pazdera před startem sezony: Není důvod měnit cíle. Chceme postoupit

Pazdera před startem sezony: Není důvod měnit cíle. Chceme postoupit

S řadou změn v kádru, avšak se stále stejnými ambicemi vstoupí v sobotu A-tým Kanonýrů do nové prvoligové sezony. Tu zahájí domácím duelem proti Jaroměři (BIOS, 18:00). Po dvou ročnících, které kvůli covidovým opatřením zůstaly nedohrány a Kladno tak vůbec nedostalo příležitost se rvát o postup do nejvyšší soutěže, tedy vysněná meta zůstává neměnná: probít se do superligy.

„Není důvod měnit cíle. Chceme postoupit do superligy! V první řadě budeme potřebovat soutěž dohrát a pak musíme vyladit herní vazby, protože tým prošel během jediného roku řadou změn, které nejsou ověřené zápasy,“ říká kouč A-týmu i sportovní ředitel klubu Jan Pazdera.

Jak silný tým máte?
Z pohledu individuální kvality máme určitě silnější tým, než jsme měli před minulou sezonou. Příchody top hráčů, na které jsme se zaměřili a povedly se nám, byly s ohledem na připravenost do nového ročníku pozdější. Mohly za to objektivní okolnosti, protože se protáhla superliga až do června a my přivedli dva hráče (Tomáš Chroust a Aleš Höffer) ze superfinále. Museli jsme na ně počkat, dát jim prostor k regeneraci, protože Mladá Boleslav měla extrémně náročnou a dlouhou sezonu. I příchod Ondry Papouška z Tatranu se zrealizoval až v polovině přípravy. Když připočteme reprezentační povinnosti některých hráčů i mé, tak nejsme na začátku sezony vyladění jako tým, tak jak bychom si představovali. A počítám s tím, že nás v tomto ohledu ještě hodně práce, abychom herní vazby vyladili, čeká. Jediná herní akce, kterou jsme měli, byl Czech Open. S ohledem na to, jak kvalitní hráče jsme přivedli, že patří do prvních dvou pětek a přesilovek, bude třeba trpělivost a čas od všech, abychom našli ideální vazby a vyladili se na klíčovou část, což doufám v této sezoně bude play off.

Začínáte s Jaroměří. Jaký to bude soupeř na úvod?
Moc velká očekávání nemám, zaměřuji se na nás. Ale je velmi složité přečíst, v jaké sestavě Jaroměř přijede. Stejně jako v předchozích sezonách mají postavený tým na svých odchovancích, zároveň ale byli velice šikovní na přestupním trhu a získali spoustu hráčů na střídavé starty ze superligy. Takže je nejasné, jakou Jaroměř potkáme. Bez ohledu na to se ale potřebujeme soustředit hlavně sami na sebe. Očekávám, že se o kvalitu zápasu budeme primárně starat my, což vyžaduje trošku jiný přístup, než když hrajeme proti superligovým týmům.

S těmi jste v přípravě často hráli. Jak bude rozdílné se ocitnout v roli, kdy tvoříte vy?
Z tohoto pohledu byl pro nás zásadní turnaj Czech Open, kde jsme potkali týmy z úrovně 1. ligy a Národní ligy. A i když očekávání veřejnosti po hráčských příchodech byla obrovská, tak se ukázalo, na co jsem se snažil kluky připravit: že za to, jaká jména máme, nám nikdo nic nedá. Tým teď dokáže kvalitněji, efektivněji i odvážněji hrát proti superligovým týmům než proti celkům z nižší úrovně. Ráz toho zápasu proti nim je jiný, týmy jsou na nás extrémně motivované, brání v hlubokém defenzivním bloku, který nám v současné době dělá největší problémy přehrát. Jsem tedy rád, že jsme Czech Open hráli, protože nám do našich hlav přinesl víc pokory s ohledem na zápasy, které nás v lize čekají.

Jak hodnotíte přípravu celkově?
Na ní se projevila ta spousta změn. Téměř najednou přišli tři noví hráči a klukům, kteří měli v sestavě jasně dané role, se ty role změnily. Někdo, kdo cítil, že je opora, rázem musí o místo bojovat. Protože jsme hodně pracovitý tým, který má formu postavenou na trénovanosti, tak nám neprospěla třítýdenní pauza způsobená plněním reprezentačních povinností. Nejsme jediní, kdo to tak měl, ale cítím, že je to manko, které potřebujeme dohnat. Přeji si, abychom se s tím popasovali co nejdřív a dokázali mít úspěšný vstup do sezony. Klíčové bude nemít přehnaná očekávání, naopak mít dostatečnou pokoru a soustředit se na to nejdůležitější – tedy týmy porážet, i kdyby to mělo být jinými kvalitami než herními.

Mluvíte o změnách rolí některých hráčů. Musel jste pracovat s jejich psychikou, když třeba po příchodu posil se důležitost jejich pozice sníží?
Každý příchod hráče hodně zvažuji. A za dva roky, co na Kladně jsem, jsem měl vždycky pravomoc, abych si skládal tým k obrazu svému. Pro mě jsou klíčové charaktery hráčů a jsem přesvědčený, že náš tým je postavený na dobrých hodnotách. Teď tady jsou pracovití hráči, pro které je způsob, jakým sport dělají, důležitější než osobní komfort. Kluci sami vědí, že pokud chceme naplnit ambice, tak to u nás jednoduché být nemůže. Ano, máme tady větší konkurenci, což způsobuje silnější tlak na hráče, že pokud chtějí být v týmu, musí odvádět lepší práci než v minulosti. Ale že bych cítil, že by se zvýšená konkurence přelila do negativního vlivu? To ne, z tohoto pohledu máme extrémně silnou kabinu. Samozřejmě budeme muset v průběhu sezony řešit, jak kdo se z hráčů prosazuje, jaké herní vytížení má. Máme juniory, kteří mohou hrát juniorskou soutěž. Ale pokud by někdo hráčů, kteří už nemohou nastupovat za juniory, prostor neměl, bylo by nutné na to formou střídavých startů zareagovat a sehnat mu dostatečné vytížení. Zvlášť po dvou covidových sezonách je důležité, aby kluci hráli a rozvíjeli se.

Jedním z vašich úkolu po příchodu do Kladna je zapojování odchovanců do A-týmu. Třeba Matyáš Bachmaier se hned v první sezoně plně etabloval, teď přicházejí další mladíci. Jak vidíte jejich pozici?
Snažíme se napříč celou mládeži už dřív vytipovávat hráče podle jejich přístupu. To se vyplácí, protože mladí kluci po dva roky, kdy ještě nemohli hrát za muže, s námi alespoň trénovali. Znají týmové nároky, rutiny, ví, jak se pracuje. Nezmiňoval bych jen Matyáše, protože se podařilo zapracovat Vojtu Nováka, hráče ročníku 2002, který si říká o větší a větší prostor. Co se týká jeho dovedností a progresu, který udělal, tak může myslet na základní sestavu. U mladších kluků vidím tři želízka v ohni – Kuba Bohuslávek, Hugo Hübner a Matěj Čika. První dva jsou ročník 2004 a mohou už hrát, třetí je ročník 2005 a za chlapy v tuto chvíli v Česku nastoupit nemůže. Proto řešíme, jestli možnost nebude někde v zahraničí. Hübner i Bohuslávek dostali v přípravě hodně prostoru a Kuba se prosadil do prvních dvou pětek, takže pokud bude pracovat na hranici svých možností, má na to, aby si tu pozici udržel a rozvíjel. Hugo má konkurenci větší, ale je mentálně dobře nastavený a ví, že aby se mu splnily cíle, které má, musí se prosadit do A-týmu, být produktivní, hrát dobře. Umí góly dávat a tím na sebe upoutat pozornost juniorské reprezentace. 

Zatím jsme mluvili jen o Kanonýrech. Kdo je podle vás spolufavorit soutěže? A naznačilo už něco úvodní kolo, ve kterém třeba Karlovy Vary prohrály s Ústím? Jen doplním, že Kanonýři měli volno, protože duel s Chomutovem se bude dohrávat 15. října jako school game.
To je už tradiční věc, že každý z favoritů má jednu prohru se soupeřem, se kterým se mu nehraje dobře. Z toho bych nevycházel. Když se podíváme na soupisky a zkušenosti a jak dlouho mají tým pohromadě, tak jsou spolufavority Vary a Buldoci. A já osobně ještě očekávám hodně od Chomutova, který byl v posledních dnech úspěšný na přestupovém trhu a dokázal vhodně posílit tým, který drží pospolu. Velký otazníkem je, jak moc bude Znojmo zapojovat tatranské hráče, které má na střídavé starty, protože první kolo ukázalo, že když ty hráče má, je to jiná úroveň kvality. A když je bude mít často, můžeme Znojmo favorizovat taky.

Zpět na úvod