Bulletin k utkání #3
Kanonýři Kladno - FAT PIPE Start98 Kunratice
Postup, ale s vykřičníkem. Kouč juniorů popisuje, jaká byla cesta do celostátní ligy

Postup, ale s vykřičníkem. Kouč juniorů popisuje, jaká byla cesta do celostátní ligy

Trenér juniorů Martin Hovořák obsáhle hodnotí nedávný postup jeho svěřenců z kvalifikační skupiny do celostátní KB ligy. Do té vstoupí mladí Kanonýři za dva týdny domácím víkendovým dvojzápasem proti Chodovu a Spartě. A bude to jejich historická premiéra, neboť loni se soutěž kvůli pandemii nerozehrála.

Martine, postup do celostátní soutěže pro elitních 12 týmů byl primárním cílem juniorů. Jak hodnotíte vystoupení v kvalifikační skupině?
Hodnocení musím rozdělit na dva úhly pohledu. Tím prvním je, že jsme zvládli postoupit z 1. místa a vyhnuli jsme se tak baráži, kde se může stát cokoliv. To vnímáme samozřejmě pozitivně, protože se podařilo tým juniorů opět zařadit mezi elitu. Druhý úhel pohledu už je poněkud více kritický. Je nutné si uvědomit, jakým způsobem jsme k tomu postupu došli. Již první utkání v kvalifikaci s SKV bylo ve znamení velkého 'vystřízlivění'. V průběhu celé kvalifikace jsme se potýkali s výraznou nevyrovnaností výkonů a celkově skupina neproběhla dle představ. Bohužel naše výsledky byly pouze odrazem našeho přístupu a přípravy. Věřím, že jsme se z toho jako tým poučili. Hráči si taktéž museli uvědomit, že výsledky z minulosti do budoucna nic nezaručují a musí každý trénink a utkání odmakat. V závěru kvalifikace nám hrály do karet i výsledky soupeřů, nicméně my jsme se soustředili především sami na sebe, abychom kvalifikaci dokončili dobrým výkonem.

To se nakonec podařilo. Cítil jste, že se tým výkonnostně lepší zápas od zápasu?
Tým se určitě postupem času zlepšoval. Bohužel to ale nebylo o posouvání úrovně naší hry. Spíš jsme bojovali sami se sebou. Lídři týmu nepotvrzovali svoji roli na hřišti, mladší hráči hráli s velkým respektem. Zlepšení tedy bylo především v tom, že jsme na konci kvalifikace byli schopni předvést výkon, který by měl být naším standardem. K tomu budeme potřebovat dál posunout vlastní hru. V tomto ohledu nemůžeme být vůbec spokojeni.

Bezprostředně po postupu jste říkal, že vám postup téměř spadl do klína a že jste se mohli ocitnout na nepostupových příčkách. Máte pocit, že tým, když prošel „klinickou smrtí“, získal sebevědomí?
Takhle to necítím. Naopak to byl pro jednotlivce i celý tým trochu 'budíček', že již není na co čekat a je potřeba převzít odpovědnost za výsledky. Do té doby se hráči zaobírali nějakou návazností na předchozí roky a dobré výsledky. A tak nějak očekávali, že to bude pokračovat. Bohužel se situace změnila, změnilo se složení týmu, změnily se role, hráči to však nebyli schopni – nebo možná ochotni – reflektovat ve svých očekáváních a přístupu. První místo ve skupině zůstává příliš jednoduchým 'vysvobozením' tohoto týmu z kritické situace, neboť jsme v přípravě neodvedli práci, za kterou bychom si takové umístění zasloužili. Může to mít i negativní dopad na další vývoj hráčů, neboť si mohou myslet, že práce, kterou odvedli, bude stačit i do budoucna. Přesto vidím pozitivum v tom, že se tým dostal pod tlak a jednotliví hráči si uvědomili, že nikdo jiný to za ně neuhraje. Postupem času to bylo na výkonech vidět. Věřím, že sebevědomí přijde, pokud si to hráči odpracují v tréninku a předvedenými výkony na hřišti.

V určitých zápasech jste mohl využívat kluků, kteří hrají s áčkem – Bachmaier, Bohuslávek, Hübner, Novák. Cítil jste, že tým s nimi hraje odlišně? Že třeba na ně až příliš spoléhá? 
S hráči jako je Bachmaier, Bohuslávek, Hübner, Novák, Papoušek hraje odlišně nejen tým, ale i soupeř. Když v týmu protivníka nastoupí hráč, který získal titul na mistrovství světa, chcete podat svůj nejlepší výkon, abyste se s ním porovnal. Přesně tato situace nás potkala hned v úvodním utkání. Na juniorský tým to mělo v začátku kvalifikace spíše negativní vliv. Tým přenechal odpovědnost za výsledek na těchto hráčích a stejně tak svůj vlastní výkon. Dva nebo tři hráči v kolektivním sportu vítězství neudělají, pokud se k nim výkonem nepřidá zbytek týmu. Mrzí mě, že jsme při účasti těchto hráčů nebyli schopni využít jejich kvality a pozvednout díky tomu výkon a hru celého týmu. Měli jsme z toho jako tým vytěžit daleko více. 

Jak budete hráče z áčka využívat dál?
Hráči v A-týmu mají logicky svoje vytížení. My budeme nadále pracovat tak, aby z jejich kvalit benefitoval celý klub Kanonýrů. Bude záležet na jejich fyzických dispozicích, kolizi termínů utkání mužů a juniorů. Aktuálně je to příliš komplikovaná situace, aby bylo možné říct definitivní verdikt. Už v průběhu kvalifikace na některá utkání tito hráči nebyli vůbec, přesto jsme byli schopni vítězit. Věřím, že na každém utkání v KB lize bude tým juniorů v plné síle, ať už s výše zmíněnými hráči, nebo bez nich.

Na čem chcete teď nejvíc zapracovat?
Na všem! Ale musíme jít postupně. V týmu máme hráče, kteří jsou věkem poslední sezonu v juniorech. Stejně tak máme šikovné hráče, kteří mohou hrát juniorskou ligu další dva tři roky. Každý z nich si musí projít postupným vývojem, aby z něj mohl vyrůst co nejkvalitnější hráč, ale i člověk. Samozřejmě se musíme zaměřovat na základy hry, o které se můžeme opřít v jednotlivých utkáních, stejně tak ale chceme pracovat na detailech, které nás mohou posunout vpřed i jako jednotlivce.

Zmínili jsme, že postup mezi 12 nejlepších byl primární cíl. Jaká bude meta pro samotnou soutěž?
Cíl lize je pro nás náročný, ale ne nedostižný. Chceme bojovat o prvních osm míst v tabulce. Vzhledem k síle soupeřů je jasné, že nás nečeká nic lehkého.


Kdo si zahraje celostátní ligu: Kanonýři, Vítkovice, Sparta, Black Angels, Chodov, FBC Liberec, FBC Ostrava, Hattrick Brno, Tatran Střešovice, Panthers Praha, Mladá Boleslav, Pardubice.

Zpět na úvod