Bulletin k utkání #8
Kanonýři Kladno - FBC Štíři České Budějovice
Chytal na MS, teď vyčapal nulu v Plzni a vévodí statistikám

Chytal na MS, teď vyčapal nulu v Plzni a vévodí statistikám

Je to teď na statistiky 1. florbalové ligy hodně příjemný pohled. Matyáš Bachmaier vede produktivitu (22 bodů) i tabulku střelců (15 gólů). Tadeáš Chroust má zase nejvíc asistencí (15) a Šimon Melega pro změnu udivuje brankářskými čísly, neboť i díky nedělnímu čistému kontu z Plzně má průměr 0,5 gólu na zápas a úspěšnost zásahů nad 96 procenty. „Ve florbale je nula zásluhou celého týmu,“ říká slovenský reprezentant pro klubový web Kanonýrů.

Zatím v této sezoně dostal Šimon Melega dva ligové zápasy a už v tom prvním na čisté konto útočil. Nicméně Čelákovice na něj jednou recept přece jen našly, nulu tak „vykouzlil“ až v neděli v duelu s Plzní. Ve florbale je zápas bez inkasované branky pro gólmana poměrně výjimečný a Melegovi se podobný kousek podařil po více než dvou letech. Protože pokud ho paměť nešálí, naposledy to zvládl v srpnu 2021 na juniorském mistrovství světa v Brně při výhře Slovenska nad Estonskem 13:0.

„Je to zásluha celého týmu a naše obranná činnost proti Plzni v tom sehrála důležitou roli,“ vypráví 20letý brankář, který za Kladno nastupuje na střídavé starty ze superligových Bohemians. „Je dobrý pocit být znovu v zápasovém tempu a utkání s nízkým počtem obdržených gólů jsou jedině plus. Určitě nechci, aby nula proti Plzni byla poslední.“

Je jasné, že tak skvělý průměr a úspěšnost zásahů se v dlouhodobějším horizontu nedají udržet, nicméně Melega vedle dvou zápasů v lize vychytal i pohárové vítězství ve Strakonicích, kde inkasoval dva góly až v závěrečné třetině. Zatím tak společně s parťáky Ivanem Ponomarevem a Jakubem Janouškem pravidelně rotují, protože si trenér gólmanů Milan Tuláček přeje mít všechny tři v zápasovém rytmu. „Dohoda na začátku sezony byla, ale myslím si, že jakmile přijdou důležité zápasy, Milan rozhodne správně a určí brankáře podle aktuální formy a herního stylu soupeře. Přece jen týmy zná lépe a jako trenér má lepší nadhled,“ míní Melega.

Ten se do Česka vydal loni na podzim, v Bohemians ale zatím dostal jen dva superligové zápasy a další dva v poháru. I proto hledal klub, kde by mohl nastupovat na střídavé starty, až se letos v lednu objevila možnost v Kanonýrech. „Ale bohužel přišla v sezoně příliš pozdě, a tak jsem odchytal jen jeden zápas,“ vzpomíná na lednové vítězství nad Gullivers.

Mimochodem, Melega zatím v českých soutěžích nastoupil k osmi zápasům a všechny vyhrál! V Kanonýrech se pak potkal s Ĺubošem Šefčíkem, svým někdejším parťákem z mateřského klubu ATU Košice. Zároveň i Melega kráčí v jeho reprezentačních šlépějích. O tom, že si zahrál na juniorském mistrovství světa, už byla řeč. Loni se ale dostal i na seniorský šampionát ve Švýcarsku. Jel tam jako gólman č. 3, nicméně do závěrečného zápasu o 7. místo proti Norsku ho trenér Radomír Mrázek poslal jako jedničku a on vychytal výhru 10:5. I nyní je pravidelně zván na reprezentační soustředění. „Nejbližší IFF termín je 10. listopadu, tak doufám, že se i nadále budu objevovat na soupisce. Můj aktuální cíl je chytat co nejvíc, protože jedině tak se mohu posouvat dál a co nejvíce pomáhat klukům,“ přeje se.

Zpět na úvod