Bulletin k utkání #7
Kanonýři Kladno - TJ Znojmo LAUFEN CZ
Hovořák: Nabídku trénovat A-tým beru jako důvěru v mou osobu

Hovořák: Nabídku trénovat A-tým beru jako důvěru v mou osobu

Vzal si pár dní na rozmyšlenou, protože zvažoval, zda „opustit“ tým juniorů, se kterým se úspěšně probil do celostátní ligy. Nakonec ale Martin Hovořák nabídku vedení Kanonýrů, aby se stal koučem A-týmu, přijal. „Trénování mužského A-týmu je v každém sportu velkou výzvou,“ říká 31letý kouč, který v minulosti vedl kupříkladu Vinohrady v nejvyšší mužské soutěži.

Co rozhodlo, že jste nabídku přijal?
Musím říct, že nabídka od vedení mě mile překvapila, neboť jsem v klubu krátce. Rozhodnutí přijmout tuto výzvu nebylo jednoduché, především kvůli tomu, že máme s juniory 'rozdělanou práci'. Věřím ale, že jsme si s hráči v mládeži ukázali, jak je potřeba pracovat, tudíž můj odchod k mužskému týmu nebude mít negativní vliv. Předloženou nabídkou vnímám od klubu jako důvěru v mojí osobu, proto jsem se rozhodl ji přijmout.

Konzultoval jste rozhodnutí třeba i se zkušenými hráči A-týmu?
S radou starších jsem o tom nemluvil. Musel jsem si vyhodnotit především skloubení náročnosti trénování s vlastním pracovním a osobním životem.

Seniorský tým jste trénoval v minulosti na Vinohradech, poslední roky jste spíše mládežnickým koučem. Bude potřeba zvolit odlišný přístup?
Přístup se logicky mění s nároky soutěže, s věkem jednotlivých hráčů, a taky s výkonnostními cíli. Nyní to bude vyžadovat náročnější a detailnější přístup než doposud. Moje práce bude trochu odlišná v tom smyslu, že budu mít k dispozici širší realizační tým a budu se moci více zaměřit na hru samotnou.

Jaký bude realizační tým?
Realizační tým zůstává, pouze si musíme nastavit kompetence a způsob spolupráce, abychom pracovali kvalitně a efektivně.

S jakými ambicemi přicházíte k A-týmu a bude nutné se teď na něco konkrétního zaměřit?
Chci navázat na práci, kterou s týmem – nejen v rámci této sezony – odvedl Honza Pazdera. V minulosti jsme spolu trénovali, takže v tomto smyslu bude pro mě snazší na něj navazovat, než by to bylo po nějakém jiném trenérovi. Zároveň si uvědomuji, že kvalitativně je Honza jako trenér na velmi vysoké úrovni, tudíž navázat na něj bude pro mě výzva. Jinak věřím, že hráči disponují tím, co je potřeba k vítězství v zápasech. V tuto chvíli bude potřeba především tvrdě pracovat a v utkáních ukazovat naše schopnosti a dovednosti – dobré výsledky a vyrovnanost výkonů nebyly totiž nikdy podloženy ničím jiným. A pokud to neukážeme na hřišti, pak okrádáme sami sebe. Byl bych rád, aby byl tým schopen 'sklízet ovoce' své vlastní práce.

Vedení si přálo zachovat návaznost práce, i proto jste byl coby kouč juniorů na uvolněnou pozici u A-týmu první volbou. Bude i přechod do vyšší kategorie pro vás snazší, když hra Kanonýrů je u juniorů a mužů velmi podobná?
Je to jednodušší, než kdybych přišel úplně zvenčí. Pár hráčů z juniorské kategorie již v A-týmu funguje, ale je tam více těch, se kterými se setkám osobně poprvé. Bude tedy důležité pracovat kvalitně a rychle, aby bylo možné vybudovat vzájemnou důvěru. Díky kvalitní práci v předchozích letech je koncepce hry v klubu postavena na stejných principech, tudíž v těchto záležitostech nevstupuji do neznáma.

Zpět na úvod